Kjære mammapolitiet

Dette er et åpent brev til alle de mammaene som vet best.

De mammaene som sitter med fasiten, uansett om det ligger forskning, synsing, kjerringråd eller egen erfaring til grunn. Dette er til de mammaene som står beinhard på sine meninger og kan fortelle deg akkurat hva du gjør feil med ditt barn. De som ikke kommer med forslag, men som forteller deg hva du skal gjøre, og som himler med øynene hvis du gjør noe på en annen måte enn de.

Kjære dere: Dra til helvete.

Jeg har vært så heldig at ingen av mine venninner er mammapoliti. De vet hvordan de skal formulere et forslag eller råd. (Det sier kanskje mest om hvilke personer jeg velger å omgås med.)
På internett derimot, der florerer det av disse allvitende mammaene. De har lest seg opp på egenhånd, og konkluderer med at alt de vet er riktig. Det er disse som forteller deg at de gråter når de ser en mamma lage mat til babyen sin med margarin istedenfor smør. De er ikke redd for å fortelle deg at du må komme deg til fotsoneterapeut hvis babyen er hard i magen, for legen propper bare barnet full i skumle kjemikalier. De vet at amming er det eneste som funker for en baby, for morsmelkerstatning er ikke naturlig nok. De sitter på hemmeligheten til hvordan man får et trøtt og hysterisk gråtende barn til å sovne. De har hatt rutiner for babyen sin fra barnet var 3 uker gammelt, og synes at alle burde ha nøyaktig de samme rutinene som de har. De har funnet ut at helsemyndighetene er betalt av mat og legemiddelindustrien, og at den som følger anbefalingene derfra er naive, dumme og gjør barnet sitt vondt. Hvis du våger å si at du liker å ta deg et glass vin på kvelden er du uansvarlig, for tenk om det skjer noe med barnet!
Ting du gjør, kunne de ALDRI gjort!

For de er perfekte mammaer, og de kan ikke forstå hvorfor ikke alle andre også bare kan gjøre sånn som de.

En liten realitetsorientering fra meg:
Ingen er allvitende. Mye av det dere presenterer som fakta er ikke de som forsker på det enige om engang. En hypotese er ikke det samme som en konklusjon. KK, Dagbladet og Illustrert Vitenskap er IKKE GODE NOK KILDER!
Alle babyer er forskjellige og alle mødre gjør det på forskjellige måter.

Noen barn får ikke sove hvis ikke de er i vognen, andre barn må ha det helt mørkt og stille rundt seg. Det at ditt barn må ha det mørkt rundt seg, betyr ikke at det fungerer for noen andre enn ditt barn.

Vi er alle i den samme hormonfylte båten, det er egentlig ingen av oss som har helt peiling på hva vi driver med. Vi prøver, feiler og gjør så godt vi kan. Og når du endelig tror at du har forstått hva som fungerer for din baby, så forandrer barnet seg. Det som dagen før var det beste i verden er nå det verste hun/han har vært med på.
Vi kan ikke gjøre noe annet enn å prøve vårt beste, og de som tar med seg babyen sin til legen fordi de er hard i magen gjør det de mener er best for sitt barn, på lik linje som at den som tar med seg barnet sitt til fotsoneterapeut gjør det fordi de mener det er det beste for sitt barn. 

Hva med litt støtte, istedenfor en pekefinger? Hva med å skryte samtidig som man gir råd? Hva med å komme med forslag, ikke formaninger? Og slutt å tro at du vet alt i hele verden, for det er det faktisk INGEN som gjør.

Vær nå litt grei mot hverandre.

10 kommentarer

Victoria Larsen

25.02.2017 kl.11:40

Jeg håper du får en fin lørdag :-)

Sandra Bettina

25.02.2017 kl.15:37

Jeg er helt enig med deg! Er piss lei av å høre at jeg må gjøre ditt og datt for det er alfa omega. Hvorfor kan man ikke prøve å feile selv? Kjipt å ha fått mitt første barn og ofte føle at jeg ikke er bra nok, siden det er så mange som mener at jeg gjør "feil". Til tross for den følelsen, så vet jeg at jeg er bra nok og ikke kunne gjort noe som helst annerledes. Men følelsen er shitti fordi om.

A

26.02.2017 kl.21:23

Sandra Bettina:
Så lenge det ikke er snakk om ting som faktisk kan være farlig, så synes jeg at folk burde passe sine egne saker :) Problemet er kanskje at de som skriker høyest ikke evner å skille hva som er skadelig med det som går greit..

Kristina

26.02.2017 kl.11:10

Amen!!

A

26.02.2017 kl.21:21

Kristina: :)

Nora Piscopo

23.03.2017 kl.22:26

Helt enig!

A

24.03.2017 kl.20:21

Nora Piscopo:
Takk! Det er godt å høre at vi er flere. Heldigvis tror jeg at flesteparten er som oss, problemet er vel bare at det er "de andre" som skriker høyest om sine meninger og dermed blir hørt.
Ha en strålende helg :)

rteworld

24.03.2017 kl.08:24

Her var det mye jeg er helt enig i. Jeg er selv pappa og har «fostret opp» tre barn, den minste er 8 år i dag, så oppdragelsen pågår. Den eldste dattera mi er 12, og også her foregår læring. Læring på den måten jeg mener er riktigst. Men det passer sannsynligvis ikke for alle. Jeg har hørt og sett mange komme med forslag på hvordan man bør oppdra barna sine, og jeg har også hørt folk uttale at «jeg mener dette er den beste måten å gjøre det på», underforstått at måten jeg gjør det på ikke er riktig.

Jeg tror ikke det finnes én måte å gjøre ting på ? uansett hva det er. Det som er riktig for deg, trenger ikke være riktig for andre. Perfekte mammaer tror jeg ikke finnes, selv om mange på blogg spesielt fremstiller seg som «supermammaer». Dessuten tror jeg «supermammaene» på blogg er kjøpt av produsenter for ulike produkter, som de må skrive liksom så positive blogginnlegg om, for å oppnå å få en eller annen sponset artikkel fra. Dette har jeg sett mye av på blogg, særlig blant bloggere som er gravide og som nylig har født. Det er liksom ikke måte på hvor «riktig» de gjør alt.

KK, Dagbladet og andre underholdningssider som Illustrert vitenskap, etc., er ? som du skriver ? ikke gode nok kilder. Jeg vil gå enda lengre og ikke kalle det kilder i det hele tatt. Og, som du også skriver om, forskning er mye «rart». Mye av forskningen er også bestillingsverk fra ulike aktører, så forskning skal du alltid ta med en stor klype salt, for å si det sånn. Kildekritikk er sentral i enhver høyere utdanning, og som masterstudent har jeg mange ganger hørt fra veilederen min at man aldri skal trekke noen bastante konklusjoner, uansett hvor mye «all forskning viser at?».

Jeg tror det handler om å vise frem hvor vellykket man selv er. For det å kritisere andre handler ofte om det, for ved å kritisere andre får man en slags bekreftelse på hvor vellykket man er, tror man, for like ofte skyldes kritikk av andre en misunnelse. Hvor mange ganger har jeg ikke hørt noen si; «jeg skulle også ønske jeg kunne gjøre det, men jeg får meg ikke til det».

A

24.03.2017 kl.20:29

rteworld:
Tusen hjertelig for en fantastisk lang og fin kommentar! Jeg er så enig i alt det du skriver! Det virker rett og slett som om fornuften til en del mennesker tar helt slutt. Jeg prøvde å "ta" en av disse mamma-trollene på at en artikkel fra dagbladet ikke er en god nok kilde, og så fikk jeg svar om at "jeg tror neppe journalister hadde skrevet noe sånn uten å ha skikkelig forskning som grunnlag", jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Det var også en annen som mente at cøliaki kunne bli helbredet hvis barnet fikk hjemmelaget kjøtt-kraft. Nå er ikke jeg noen lege, men at en kronisk betennelsestilsand på magisk vis skal forsvinne og at tarmototter skal gro ut igjen, bare av å innta en bestemt proteinkilde høres litt vel fjernt ut.. Og det var selvfølgelig ikke mulig å få noe forskning på dette, for det måtte man "kjenne på kroppen selv". Jeg blir helt matt.

Om folk er misunnelig eller blir betalt eller hva enn som er motivet for å vise frem hvordan man oppdrar/mater/leker med barnet sitt er egentlig helt likegyldig. Det som irriterer vettet av meg er når de kommer med pekefingeren og sier at "HVIS DU IKKE GJØR DET PÅ MIN MÅTE GJØR DU DET FEIL, OG DU SKADER BARNET DITT!"

Mr Green

24.03.2017 kl.11:20

Helt enig med deg

Skriv en ny kommentar

A

A

28, Bergen

Jeg pleide å være kul, men så ble jeg mor. En noe motvillig mamma-blogg.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits