Kvinner som blir slått av partneren sin


Kiera Knightley - Isn't it time to call cut?
Voldelig video, så vær klar over det!

Tror dere at vold mot kvinner i hjemmet, eller "domestic violence" er utbredt i Norge?
Hvorfor tror dere vi hører så lite om det? Eller synes du vi hører nok om det?
Vet du hvor mange kvinner som ble drept av partneren sin fra 2000 til 2007?
Er det høyere grense for å anmelde en partner som slår enn hvis det er en vilt fremmed person? Hvorfor tror du det?
Har du noengang blitt slått eller kjenner du noen som har blitt slått av partneren din?

I februar gikk bilder av en forslått verdensstjerne, Rihanna verden rundt. Det kom raskt frem at det var kjæresten hennes, den like kjente Chris Brown som hadde tildelt henne slagene. Han hadde angivelig blitt fly forbanna på henne fordi hun hadde lest på mobilen hans og funnet sms han hadde sendt og motatt med en ex-kjæreste. De satt i bilen hans og han kjørte når hun konfronterte han med disse. Hans reaksjon var å prøve å dytte henne ut av bilen, bite henne og slå henne slik at hun så ut som dette:

rihanna

Denne saken har vakt stor oppsikt, ikke minst siden det ble meldt at hun tar tilbake voldsmannen og trekker anmeldelsen. Mange kvinneorganisasjoner har ropt høyt om dette, og forlangt at radiostasjoner boikotter både Chris Brown og Rihannas sanger. Det er ikke mange som har gjort dette, for de synes det blir for "drastisk".

Det at Rihanna ble skamslått har hatt en positiv effekt. Mer fokus på dette problemet.
I 2007 kjørte flere medier store saker om kvinner som blir drept av partneren sin. Både tv2 og VGnett meldte i 2007 at 72 kvinner hadde blitt drept av nåværende eller tidligere partnere de siste 7 årene. I tillegg til disse 72 kvinnene er 3 stykker savnet, og ektemennene er mistenkt for drap, men ingenting kan bevises. VGnett har også laget en oversikt, som kan virke ganske sterk. Der viser de bilder av flere av damene og forteller deres historier, hva som skjedde med damene og med partneren. Denne listen synes jeg var veldig sterk, siden jeg kjenner pårørende av en av disse kvinnene. Jeg var ikke klar over at dette var skjedd med hennes familie før jeg nøstet sammen flere rykter, historier og denne artikkelen.

kvinnevold4

Et nettmøte der "Alternativ til Vold" svarer på spørsmål sier de blandt annet at mange av de voldstilfellene de ser like gjerne kunne endt med drap.
I et leserinnlegg skrevet i Dagsavisen sier Kaia Storvik : "Hver tiende kvinne har opplevd potensielt livstruende vold i et forhold som for eksempel kvelertak eller bruk av våpen".
I de siste årene har det også blitt mer fokus på mennene som slår. Jeg leste en artikkel i Woman der de intervjuet en mann som forteller om hvorfor han begynte å slå, og hvordan han "oppdaget" at han var syk og hva som hjalp han til å slutte. Aftenposten har også et intervju med både en kvinne som har opplevd vold og en mann som har vært voldsmann.
Amnesty International har også en stor kampanje på gang der de setter fokus på vold mot kvinner. De har fått flere profilerte kjendiser til å stille opp på bilder for å gjøre folk oppmerksom på at dette er et problem i Norge, og ikke bare i andre land vi leser om i avisen.

vinnevold2
Trond Giske og en god gammel norsk budeie.

Jeg har aldri blitt slått av noen, men jeg kjenner flere som har blitt slått av både daværende og nåværende kjærester. I en sånn situasjon er det aldri lett å vite hva man skal gjøre. Jeg tror de fleste ikke har lyst å bli slått, men samtidig er kvinner veldig flink til å lage unnskyldninger for mennene sine.
Jeg tror at ingen saker er like, og at ikke alle menn er like. For noen menn er 1 slag bare begynnelsen, men hos andre er 1 slag et engangstilfelle. Jeg prøver ikke å lage unnskyldninger for menn som slår kvinner, for det er helt forkastelig, men det er viktig å huske at hver sak er unik. Jeg vet om flere som har levd i voldelige ekteskap i flere tiår, og da har det absolutt gått for langt.

kvinnevold3

Uansett er 72 kvinner drept og 3 kvinner savnet, 75 kvinner for mye. Og så for ikke å glemme alle de kvinnene som blir slått til daglig, men mennene er "smarte" nok til å ikke drepe de.

Tror dere at vold mot kvinner i hjemmet, eller "domestic violence" er utbredt i Norge?
Hvorfor tror dere vi hører så lite om det? Eller synes du vi hører nok om det?
Synes du 75 kvinner er mange? På 7 år?
Er det høyere grense for å anmelde en partner som slår enn hvis det er en vilt fremmed person? Hvorfor tror du det?
Har du noengang blitt slått eller kjenner du noen som har blitt slått av partneren din?

Hvis du hadde blitt slått hadde du sagt det til noen?

12 kommentarer

Sandra og Therese

05.04.2009 kl.00:27

Huff.. at menn slår konen sin er helt utilgivelig!

Ingrid

05.04.2009 kl.00:28

Det er så sykt forferdelig !

Silje Helén

05.04.2009 kl.00:40

Synest det er helt forferdelig. Skjønner virkelig ikke at damene faktisk går så lenge uten å oppsøke hjelp heller :/ Jeg skjønner jo at det er vanskelig, men det er utrolig trist å tenke på hvor ødelakt de blir...Filmen var helt jævlig :/

zogosisters

05.04.2009 kl.00:40

Vold løser absolutt ingenting! Ingen er glad i å bli slått av en man er glad i , spesielt ikke når menn slår kvinner!! Da er ikke de menn nok for å si det slik..
Det er så sykt forferdelig !Vold løser absolutt ingenting.Har man blitt slått engang så blir man det flere ganger!

Mari h

05.04.2009 kl.00:51

Så grusomt !

tinus

05.04.2009 kl.01:00

Ååå, dette er et viktig tema! Jeg synes det er flott at du tar det opp, for det er et tema som gjerne er litt "tabu". Synes det er så forferdelig at så mange kvinner lever med dette i flere år. Mange tør jo ikke å oppsøke hjelp, fordi de enten er flau eller fordi de er redd for hva mannen skal gjøre hvis han finner ut at kvinnen har "tystet" på ham. Men over til noe helt annet: ang innlegget mitt - jeg vet at overskriften var litt drøy, men jeg fanget jo oppmerksomheten din da :) hehe!

Silje Helén

05.04.2009 kl.02:17

SV: Det med at de må ha kontroll på noe har jeg faktisk ikke tenkt over, men det kan jo være en grunn ja... likevell så er det utrolig trist at folk ødelegger seg selv på denne måten, selv om de ikke innser det selv :/

Siri

05.04.2009 kl.15:14

Det er på tide at folk skjønner at menns vold mot kvinner er vold i system. Og at det ikke er greit å tenke at det er en privatsak om naboen din får deng.

hestiaverden

05.04.2009 kl.23:56

D er garantert verdens snilleste, og har aldri slått meg. Han er både stor og sterk, så han ville ikke hatt problem med å denge meg helseløs om han hadde villet. Hvorfor noen slår ,er et enormt spørsmål og jo mer jeg tenker på det, jo vanskeligere blir det å svare på det. Uansett så syns jeg ikke det på noen måte er akseptabelt å slå!!!Tusen takk for fine kommentarer. Bare for å presisere, så lusekjører jeg stort sett bare på glatt føre , og da er det fordi jeg hater mine piggfrie dekk - og så slipper jeg alltid biler forbi om det kommer noen bakfra. Vi har alle plikt til å gjøre trafikken mest mulig sikker - jeg har også plikt til det :o)

Jee

03.11.2009 kl.13:19

Huff, ja det er helt-helt grusomt, rett og slett. Men, det er vel alltid en grunn for enhver ting noen gjør (selvom kanskje grunnen ikke er dem selv bevisst). De som slår har jo et STORT problem, og trenger hjelp for dette, + og mestre dette problemet, og mestre aggressiviteten sin.

Men samtidig mener jeg at kvinnen bør stikke så snart som overhode mulig om noe sånt skjer, og la mannen få hjelp et sted uten henne i faresonen rundt han. Men dessverre som du og sier, så tror jeg og at terskelen for å anmelde noen du kjenner, eller noen du elsker, for vold er myyyye høyere enn f.eks. blind vold.

A

03.11.2009 kl.17:56

Jee: Det er bra du er enig med meg, liker alltid det! Jeg er enig med de tingene du skriver også

Skriv en ny kommentar

A

A

28, Bergen

Jeg pleide å være kul, men så ble jeg mor. En noe motvillig mamma-blogg.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits